Få hjælp til at vælge

Blodtryksmåler

Vi har sammenlignet 3 af markedets førende klinisk godkendte blodtryksmålere, som vi kan stå inde for. Læs med her, hvis du mangler en blodtryksmåler. Det er ikke svært at vælge en blodtryksmåler, hvis du er opmærksom på nogle få vigtige tekniske funktioner og egenskaber.  Vi gennemgår de vigtigste funktioner herunder.

MANCHET

Manchetstørrelsen har afgørende betydning for en korrekt måling. Når du køber en blodtryksmåler er det essentielt at se på størrelsen af den medfølgende manchet. Hvis du bruger en manchet som er for lille eller for stor, så får du ikke en korrekt måling. En forkert måling vil betyde en forkert konklusion om dit blodtryk og om dit helbred. Nogle blodtryksapparater har mulighed for at skifte manchet, hvis der er flere som bruger apparatet. Læs mere på forhandlernes hjemmeside om den enkelte blodtryksmåler har denne funktion før du køber. Måling af blodtrykket på overarmen anses for at være den bedste metode til at måle blodtrykket. Hvis det ikke er muligt at måle blodtrykket på overarmen, så kan man finde blodtryksapparater, som med mindre præcision, kan måle blodtrykket omkring håndleddet.

HUKOMMELSE OG MAM-TEKNOLOGI

Hukommelsen på din blodtryksmåler er ikke den vigtigste funktion, men det er en behagelig funktion. Blodtrykket kan påvirkes af mange faktorer, som f.eks. nervøsitet, at spise, kaffe-drikning og længerevarende højt saltindtag. Derfor er det en god idé at måle dit blodtryk mange gange og på forskellige tidspunkter af dagen, for at få flere målinger af hvordan dit blodtryk i virkeligheden ligger. Når man laver mange målinger er det bekvemt, at have hukommelsesfunktioner indbygget i blodtryksmåleren, men absolut ikke nødvendigt. Vær opmærksom på at nogle blodtryksmålere kan gemme målinger for flere brugere. Husk dog at have en manchetstørrelse som passer til den enkelte, hvis blodtryksmålere bruges af flere. De fleste apparater tilbyder MAM-teknologi, som i virkeligheden bare betyder at den måler 3 gange lige efter hinanden og udregner gennemsnittet til dig, så at du får et mere retvisende billede af dit blodtryk.

PAD-teknologi og pulsmålere

Nogle apparater tilbyder såkaldt PAD teknologi, som er en arytmi detektor. Det er en fin ekstra-funktion, men er ikke hovedfunktion. Hvis du opdager at blodtryksapparatets PAD funktion giver dig advarsler, bør du tale med din egen læge og får lavet et reelt og lægevurderet elektrokardiogram (EKG), som er en måling af de elektriske signaler i hjertet. Et EKG er en helt anden ting en PAD og sidstnævnte er ikke et diagnostisk værktøj. De fleste blodtryksmålere tilbyder pulsmåling, som er en fin måling, men vær opmærksom på at din puls kan svinge meget afhængigt er aktivitetsniveau.

Kliniske godkendelser af blodtryksmålere

Det vigtigste kriterium for en god blodtryksmåler er, at den måler rigtigt. Find derfor en blodtryksmåler, som måler efter WHO’s skala og som er godkendt af en anerkendt forening som f.eks. hjerteforeningen. Alle blodtryksmålere som er vist her på siden er klinisk godkendte, og du kan derfor stole på at de giver pålidelige målinger, så at man kan drage pålidelige konklusioner om helbredet på baggrund af målingerne.

Hvordan virker en blodtryksmåler?

Princippet bag en moderne blodtryksmåling er at afklemme blodomløbet i armen for derefter at styre tilbageløbet i armen og måle på dette. Blodtilløbet til armen afklemmes ved at påføre et ydre tryk ved hjælp af en oppustelig manchet. Når manchetten er oppustet løber der ikke blod ud i armen. Trykket på armen frigives derefter ved at luften i manchetten langsomt lukkes ud. Dette bevirker at blodtrykket pludseligt ved hvert hjerteslag vil være højere end manchettens ydre tryk på armen og at blodet derfor begynder at strømme ind i karret. Dette resulterer i en pulserende lyd i blodkarret. Denne lyd registreres af lægen ved stetoskopi eller af det digitale blodtryksapparat. Når lyden identificeres noteres trykket fra manchetten som det systoliske blodtryk. Det systoliske blodtryk er altså den højeste værdi i blodtrykket.

Der lukkes fortløbende mere luft ud af manchetten. Der vil kunne registreres lyd, i form af pulserende slag og turbulens, indtil trykket fra manchetten er mindre end det laveste tryk i karret. Det laveste tryk i karret angives som det diastoliske blodtryk,  og identificeres ved aflæsning af tryk på måleren, når der ikke længere kan høres lyd fra karret.

Fremtiden:
Blodtrykket er en meget vigtig diagnostisk værdi for en læge, og kan afsløre sygdomme i hjerte-kar-systemet. Dog er det også en værdi, som kan svinge meget i løbet af bare én enkelt dag,. Derfor er det ikke altid tilstrækkeligt at bedømme en persons blodtryk på baggrund af én måling. Derfor vil der i fremtiden være behov for kontinuerte blodtryksmålinger over længere perioder. Dog giver den nuværende målingsmetode og størrelsen af blodtryksapparatet nogle begrænsninger i forhold til dette. Denne udfordring har en dansk virksomhed prøvet at løse, med et meget spændende projekt beskrevet på ingeniøren.dk

Blodtrykket måles bedst over 24 timer

De fleste mennesker får tjekket deres blodtryk en gang årligt hos lægen, men det er måske ikke det bedste sted at måle et præcist blodtryk. Hvis du skal undersøge for hypertension (forhøjet blodtryk), kan nervøsitet spille ind. Der er således rapporteret om det såkaldte ”hvid kittel hypertension”, fordi folk simpelthen har et kortvarigt forhøjet blodtryk, fordi de er nervøse når de besøger lægen. Næsten hver fjerde af patienterne som diagnosticeres med forhøjet blodtryk er i virkeligheden bare nervøse ved at være ved lægen siger en BBC-rapport.

Derfor har den den engelske organisation National Institute for Health and Clinical Excellense (NICE) udviklet et system der kan eliminere sådanne fejlfortolkninger af blodtrykket, ved at kræve opfølgende hjemme test. NICE-systemet betyder at patienterne får en mobil blodtryksmåler sat om livet som er forbundet med en manchet på patientens overarm. Blodtryksmåleren aflæser derefter hver halve time, og giver derfor et bedre oversigt over patienternes faktiske blodtryk i dagligdagssituationer. Herved bliver lægen bedre til at stille en korrekt diagnose af forhøjet blodtryk.

”Målinger i ambulatoriet er allerede tilgængelige i nogle praksis og vi har vist at brug af denne metode ville være bedre for både patienterne og lægerne som passer på dem.” Udtaler Professor Richard McManus fra Birmingham universitet.

Kilde: Times Magazine

© Copyright - Crosstrainers.dk