Højt forbrug af salt? Pas på dit blodtryk!

Salt er en essentiel del af den vestlige kost, men selv raske mennesker bør nedsætte deres saltforbrug for at undgå forhøjet blodtryk og farlige sygdomme som hjertesygdomme og blodpropper.

Det er beskeden fra American Heart Association (AHA) i deres seneste anbefaling.  AHA modsætter sig nye studier, som ikke viser nogen sammenhæng mellem salt og risikoen for hjertesygdom, fordi de mener at disse er unøjagtigt forklarede. De anbefaler igen, ligesom fra 2011 rekommandationerne, at alle Amerikanerne højst bør indtage 1.500 mg salt om dagen. Det er mindre en teske salt – den typiske amerikaner spiser det dobbelte.

”Amerikanere i alle aldre, uafhængigt af deres individuelle risikofaktorer, kan øge deres hjerte-sundhed og reducere deres risiko for hjerte-kar-sygdomme, ved at nedsætte deres daglige forbrug af salt til mindre end 1500 mg.”  siger AHA Chief executive officer Nancy Brown i en pressemeddelelse.

Upræcise data og omvendte årsagssammenhænge

Indsamlede data om høj saltindtags påvirkning af mennesker helbred har været forvirrende og nogle gange modstridende. Dette skyldes bl.a. at det er kompliceret at designe et forsøg, som kun viser effekten af salt på udfald som hjertesygdom og forhøjet blodtryk. Resultaterne påvirkes ofte af andre ingredienser i diæten og af livsstilsfaktorer. Ydereligere gør de fleste studier brug af data fra deltageres hukommelse om hvad de spiste, som er en notorisk upræcis måling af kosten. At måle saltudskillelsen i nyrene er mere præcist, men også dyrere og mere forstyrrende for mange deltagere i testen.

Hvis du har et højt saltforburg anbefaler vi at du måler dit blodtryk med en godkendt blodtryksmåler, enten hjemme eller ved din læge.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.