Middelhavskost sænker risikoen for hjerte-kar-sygdomme

Middelhavskost er kendt for at sænke risikoen for hjertesygdomme, men nu giver en ny undersøgelse et bud på, hvor effektiv kosten er.

I en undersøgelse, ledet af Dr. Ramón fra afdelingen for intern medicin på Hospital Clinic of Barcelona, undersøgte de effekterne af en middelhavsdiæt i forhold til en kost med et lavt fedtindhold. De målte derefter om diæten havde en påvirkning på udvikling af hjertetilfælde, blodpropper og hjerte-sygdoms-relaterede dødsfald. Efter 5 år viste undersøgelsens resultater sig allerede så kraftigt, at forsøget måtte stoppes, skriver de New England Journal of Medicin.

Undersøgelsen viste klart, at personer som indtog middelhavskost og fik tilskud af olivenolie, havde en betydelig mindre risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme. Den næstmindste risiko havde dem, som spiste middelhavskost og mange nødder. Gruppen som spiste middelhavskost med ekstra jomfru olivenolie havde en 30% lavere risiko for at få et hjertetilfælde, en blodprop eller dø af en hjerterelateret sygdom efter 5 år, i forhold til dem som spiste en lav-fedt-diæt. Dem der spiste med nødder havde en 28% lavere risiko i forhold til at udvikle nævnte i forhold til lav-fedt-diæten.

Forskning viser, at hjertesygdomme og blodpropper er forbundet med forhøjet blodtryk. Det er derfor spændende, at se om fremtidige undersøgelse vil finde forbindelse mellem risikoen for forhøjet blodtryk og middelhavsdiæt. Den anbefalede diæt til mennesker med forhøjet blodtryk er ligenu DASH-diæt.

Kilder: New England Journal of Medicine og The Times.

Link til undersøgelse: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1200303

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.