Hvilket løbebånd?

Brug knappen herunder, hvis du vil gå direkte til vores sammenligning af 3 løbebånd af god kvalitet, som vi kan stå inde for. Hvis du vil lære mere om løbebånd og deres funktioner, samt vigtige detaljer som kræver opmærksomhed, inden at man køber et løbebånd – så læs videre her på siden. God fornøjelse.

Hvorfor skal du vælge et løbebånd?

Når du skal købe et løbebånd er der flere overvejelser du bør gøre dig. Vi har på løbebåndet opstillet nogle punkter som vi mener, er vigtige at være afklaret omkring før du køber dig et løbebånd.

Der er som oftest nogle egenskaber som du tillægger særlig stor værdi, som andre vil finde mere overflødige. Det vigtigste er at finde ud af hvad du ønsker af dit løbebånd, da du godt kan regne med at alle ekstra funktioner trækker prisen op. En person der træner for at forbedre sin præstationsevne kan finde en pulsmåler brugbar, imens en person der ønsker at smide lidt overflødige kilo måske er mere interesseret i en kaloriemåler.

Gør dig nogle tanker om hvad du ønsker med din træning, dernæst hvordan dit løbebånd skal kunne hjælpe dig med at fuldføre dine mål.

Vi har angivet nogle faktorer der spiller ind på løbebåndets kvalitet. Alt efter hvor meget du ønsker at investere i et løbebånd kan der måske spares på nogle områder, mens der skal investeres en smule mere på andre.

Pigen tænker før hun køber et løbebånd

5 spørgsmål til dig selv før du køber

Her er nogle spørgsmål til dit kommende løbebånd,  som vi mener, det vil være en god idé at tænke over, inden at du køber.

1) Hvordan ønsker du at bruge løbebåndet?

Hvordan løbebåndet skal bruges, mener vi er en af de vigtigste overvejelser du bør gøre dig før du køber dit løbebånd. En ældre kvinde på 45 kg der ønsker at bruge løbebåndet 10 minutter om dagen, 3 gange om ugen, skal bruge et meget anderledes løbebånd end en konkurrerende atlet.

Vi her på loebebaandet.dk anser ”normal” brug af løbebåndet for værende ca. 30 minutter om dagen, de fleste af ugens dage. Vi anbefaler at du går et niveau op i kvalitet for hver ekstra 30 minutter pr. dag løbebåndet bliver brugt.

2) Nyttige eller overflødige funktioner?

Det kan være en god idé at være bevidst omkring hvordan du ønsker at bruge løbebåndet både på kort sigt, men også fremadrettet. Hvilke funktioner ønsker du at dit løbebånd som minimum har, og hvilke funktioner ved du at du aldrig nogensinde kommer til at benytte dig af? Det er ærgerligt at købe et løbebånd i den billigere ende og så erfare at det efter noget tids træning ikke kan de ting du ønsker. Omvendt er det også ærgerligt at betale ekstra for funktioner du aldrig nogensinde kommer til at bruge.

3) Hvem skal bruge løbebåndet?

Det er vigtigt at være opmærksom på, hvem der skal bruge løbebåndet. Dette er særlig vigtigt, da én person på 60 kg har brug for et andet løbebånd, end en familie på fire, med to personer over 90 kg. Vi anbefaler at man går 1 niveau op i kvalitet for hver person, over to personer, der skal benytte løbebåndet regelmæssigt (3 gange om ugen)

4) Hvor skal løbebåndet stå?

Hvis pladsen i dit hjem i forvejen er trang, så er det måske en god idé at holde sig fra de kommercielle løbebånd – også selvom det passer til dit budget. Selvom det er lettere at tage sig tid til at træne hvis løbebåndet altid står fremme, så kan det altså være gavnligt (eller måske nødvendigt) at vælge et løbebånd der kan foldes sammen.

5) Hvor mange penge ønsker du at bruge på et løbebånd?

Din økonomi kan naturligvis være afgørende mht. køb af løbebånd. Gør dig derfor bevidst om på forhånd, hvor mange penge du ønsker at bruge på løbebåndet. Hvis du er bevidst omkring dine økonomiske rammer og hvad du forventer dig af dit løbebånd, vil du være bedre stillet når du skal gøre dit køb. På denne måde undgår du at købe et løbebånd i den billige ende der begrænser dig i din træning, eller et dyrere løbebånd der kan meget mere end du behøver.

Se de mest populære løbebånd

Funktioner og programmer

Antallet og variationen af funktioner og træningsprogrammer giver dig mulighed for i højere grad at variere din træning. Alt efter hvad du ønsker dig af dit løbebånd er dette måske et af punkterne hvor du kan spare lidt. De forskellige funktioner og træningsprogrammer kan dog virke meget motiverende. Gør det derfor klart med dig selv hvad du ønsker af løbebåndet – også på længere sigt.

Hastighedsfunktioner
De fleste løbebånd har en maksimal hastighed på 16-19 km/t hvilket for de fleste vil være mere end rigeligt. Et bud på løbehastigheder (naturligvis med meget stor variation fra person til person, samt træningsform) for en nybegynders udvikling i løbehastighed kunne lyde:

Ved løbetræningens start løbes der med en hastighed på omkring 5-7 km/t., efter en længere træningsperiode løbes med en hastighed på 8-10km/t og der nåes et plateau ved omkring 13 km/t.

Nogle løbebånd kan klare op til ca. 25 km/t, men så skal du også op i de dyrere klasser. Medmindre du planlægger at træne op til meget højintensive løb, kan dette være et sted at spare.

Træningsprogram udsigt med computer
Sammenklappeligt løbebånd til hjemmet

Design og størrelse:

Transportable løbebånd er ikke så robuste som de stationære, og indeholder sjældent lige så mange funktioner. Hvis du ikke har plads til et stationært løbebånd kan et transportabelt dog sagtens være en god løsning.

OBS! – Ved køb af transportabelt løbebånd skal du være særlig opmærksom på længden af løbebæltet, så du kan træne frit uden at blive hæmmet i dit løb. Hvor langt løbebæltet skal være afhænger primært af din højde, samt den intensitet du ønsker at træne med.

Hældningsgrader, støddæmpning og løbefladen/løbebæltet

Langt de fleste løbebånd har elektrisk justering af hældningen på løbebåndet. Vinklen kan ofte justeres mellem 0-10 grader. Der kan her spares en smule på ved at købe et løbebånd med manuel hældningsændring – denne besparelse er dog ikke så høj som tidligere.

Løbebæltets længde- og breddeflade varierer løbebåndene imellem. De mest udbredte har omkring 50 cm bredde bælter. Vi anbefaler at løbebåndet ikke må være smallere end 42-45 cm. Løbebæltets længdeflade bør være mindst 130 cm, gerne 140-150 cm for højere løbere.

Støddæmpningen er et stødabsorberende lag under løbebæltet, hvis primære funktion er at reducere belastningen ved landing. Dette hjælper med til at mindske belastningen på led, men beskytter også selve løbebåndet. De fleste løbebånd har en eller anden form for støddæmpning. Modeller af højere kvalitet har bedre støddæmpning, hvilket især er vigtigt ved længere træningssessioner, som eksempelvis en 5 km. løbetur eller længere.  Ved mere afslappede træningssessioner hvor kroppens tyngdepunkt ikke hæves så meget, er støddæmpningen i mindre grad afgørende.

2 personer på bjergbestiger ekspidition

Motortype og hestekræfter

Løbebåndene er ofte udstyret med enten en vekselsstrøms (AC – Alternating current) eller en jævnstrøms (DC – Direct current) motor. De fleste hjemmeløbebånd er udstyret med DC motorer. DC motorer starter lidt langsommere op og giver et mere ensartet respons på hastighed, hældning og vægt krav, og har en tendens til at være mindre støjende end AC motorer. Løbebånd med AC motorer findes oftest i klubber of foreninger, og starter i en højere hastighed end løbebånd med DC motorer.

Som en grundregel kan man sige at jo større motoren er, des mere kraft kan den producere. En større motor har som oftest lettere ved at generere kraft uden besvær og larm. Motoren er genstand for en meget stor belastning. Du bør derfor, alt efter din vægt, træningsmængde samt antallet af brugere, overveje hvor mange hestekræfter dit løbebånd kan trække. Hestekræfterne (HP) angiver hvor meget kraft motoren kan generere. Hestekræfter er som oftest angivet i hvor meget kraft de kan producere kontinuerligt (Kontinuerlig effekt/continious duty). Hestekræfter angivet i kontinuerlig effekt angiver at løbebåndet kan arbejde ved de hestekræfter med en stor belastning over længere tid. Vi anbefaler at dit løbebånd som minimum kan generere i omegnen af 1,5 hestekræfter. Hvis løbebåndet skal bruges meget ofte (over 45 minutter om dagen) og igennem længere kontinuerlige træningssessioner, anbefaler vi at løbebåndet når op på minimum 2 hestekræfter kontinuerlig effekt.

OBS! – Vær opmærksom på hvorvidt hestekræfterne angiver den maksimale ydelse (”peak duty horsepower”) eller kontinuerlig effekt som løbebåndet kan trække. Lavere kvalitetsmodeller angiver ofte den maksimale ydelse frem for den kontinuerlige. Den maksimale ydelse angiver motorens maksimale kraft, og altså ikke hvilken kraft den kan opretholde over en længere periode.

Reklamationsret – et kvalitetsstempel!

Et af de vigtigste kvalitetsstempler for et løbebånds performance og holdbarhed er dets garanti. Generelt kan man sige, at jo længere garanti des højere kvalitet – og højere pris.

Højkvalitets løbebånd har som ofte en tilhørende god garanti fra forhandlerens side. Det er simpelthen et tegn på god kvalitet at forhandleren er klar til at give dig et nyt eller reparere småting, hvis dit løbebånd ikke fungerer optimalt. Det er en god indikator på at forhandleren/fabrikanten står inde for at deres produkt har en høj kvalitet.

Højkvalitets løbebånd bør som minimum have livtidsgaranti for ramme og motor, 2 år for de andre dele samt 1 års gratis reparationsservice i hjemmet det første år.

Kvinde på løbebånd løber indenfor

8 tricks på løbebåndet!

Det virker måske som om du løber langsommere på et løbebånd end du gør i det fri. Du ser ikke landskabet flytte sig og du mærker ikke vind i dit ansigt. For mange løbebåndsbrugere kan det hurtigt blive meget monotont at træne på løbebåndet, også selvom de det ene træningspas øger hældningen lidt som variation. Sådan behøver det dog ikke være, og her på loebebaandet.dk har vi samlet 8 tricks du kan benytte dig af når du træner på løbebånd. Nogle er med til at gøre din træning mere spændende og varieret, andre er ”almindelige” ting du bør være opmærksom på når du bruger løbebåndet.

 1. Varier din træning

Træning på løbebånd må siges at være mere stationært end løb i det fri, men hvorfor udnytte dette i din træning? Når du løber på et løbebånd har du meget let muligheden for at måle (og kontrollere) blandt andet puls og hastighed.

Prøv evt. at træne til maksimal udmattelse: Øg hældningen i det første interval, sænk hældningen i det næste interval for i højere grad at få aktiveret både quadriceps og hasemusklerne. Slut træningspasset af med øget hældning og hastighed.

Det er vores erfaring at en person der varier hældningen løbende (lidt ligesom løb i bakket terræn) vil have det sjovere end en person der træner på et løbebånd med en fastsat hældning.

Mange løbebånd har træningsprogrammer der simulerer løb i bakker. Dette kan gøre det lettere for dig at opretholde flow i dit varierede løb, da du således ikke skal tænke på selv at skulle lave ændringer på løbebåndets computer.

 1. Skab flowfornemmelse

Det er ikke altid at træning på løbebåndet skal være varieret og presse dig til det maksimale. Du kan også undlade at presse dig maksimalt, men i stedet nyde at være i konstant bevægelse.

Måske har du haft en hård dag på arbejdet og har bare brug for at løbe lidt og lade dine tanker vandre. Mærk efter i dig selv hvad du har mest lyst til.

 1. Nytænk din opvarmning

For mange løbebåndsbrugere er opvarmning bare 10 minutters monoton løb/gang der bare skal overstås. Sådan behøver det dog ikke være.

Du kan eksempelvis lege med at varierer hvilken retning du opvarmer ved.

Eksempel: Sæt løbebåndet på lav hastighed. Start med almindelig gang i 30 sekunder, vend dig 180° og gå baglæns i 30 sekunder. Vend siden til at gå sidelæns i 30 sekunder. Denne rutine kan du så gøre 4-5 gange (evt. med ændringer i hældning for at få aktiveret forskellige muskler bedre).

 1. Brug ikke håndtag som støtte

Når man bliver træt, kan det måske virke lokkende at gøre brug af løbebåndets håndtag for at slappe lidt af – lad være med det! Hold i stedet en kort pause og gå så i gang med at løbe igen.

OBS! Hvis du er i gang med at lære at løbe på løbebånd, eller du eksempelvis har problemer med balancen, så bør du se bort fra dette råd.

 1. ”Arbejd” på løbebåndet

Er du fuldt booket op med telefonmøder og e-mails der skal besvares? Intet problem! Sæt løbebåndet til et niveau hvor du kan have en samtale eller løse små opgaver, som eksempelvis besvare mails.

 1. Efterlign forhold for planlagt løb

Udnyt løbebåndets automatiske funktioner til at efterligne de forhold du evt. kommer til at opleve til et givent løb du træner op til.

Hvis du eksempelvis ønsker at træne op til et løb med mange bakker, men du selv bor i et meget fladt område, så kan løbebåndets hældning være en rigtig god mulighed for at simulere en træning der ligner løberuten.

 1. Lad dig ikke narre af ”Fat Burn” indstilling

Mange løbebånd har et prædefineret fedforbrændingsprogram. Idéen med disse programmer er at sænke intensiteten, således at en større del af den energi du forbrænder, kommer fra fedt. Hvad du dog bør være opmærksom på er, at du altid vil forbrænde mere fedt hvis du løber hurtigere, men en større andel af den ekstra energiforbrænding vil bare komme fra kulhydrater.

Hvis du ønsker at forbrænde fedt kan længerevarende træningspas ved lav intensitet være rigtig godt. Det vigtige at være opmærksom på at du er nødt til at træne i længere tid ved lav intensitet for at forbrænde den samme mængde fedt som ved høj intens træning.

 1. Undlad at løbe med vægte

Nogle løbere ønsker at øge intensiteten af deres træning ved at løbe med vægte. Dette mener vi at man bør holde sig fra, da det kan være med til at skabe ubalance i kroppen og føre til skader.

Det er en god ide at styrketræne for at holde kroppen sund, men vi vil klart anbefale at du udfører løbetræning og styrketræning hver for sig.

Kvinder som løber hurtigt på løbebånd

Lav ikke disse 5 fejl på løbebåndet

Et løbebånd kan bruges hele året rundt, men gør sig særlig godt på de kolde og grå vinterdage, hvor motivationen ikke rækker til en udendørs løbe-eller gåtur.

Løbebåndet er muligvis det mest populære stykke fitness udstyr, og det virker måske simpelt nok at bruge det. Der er dog flere fokuspunkter som du bør være opmærksom på når du træner – og vi har samlet 5 klassiske her.

1) Undlad at kigge på dine fødder

Når du løber eller går en tur på dit løbebånd, så undlad at kigge for meget på dine fødder. For det første, så kan det være med til at få dig ud af balance, hvilket naturligvis ikke er ønsket. For det andet kan det at kigge på fødderne, få dig til at strække det bagerste af nakken og give dig en uønsket kropsholdning der kan give en skævvridning i både ryg, hofter og knæ.

Sørg for at se fremad mens du løber.

2) Undgå at lande på flade fødder

At lande på flad fod kan medføre at du får strukket nogle muskler. Dette skyldes at du, hvis du landet på flade føder, risikerer at være tilbagelænet imens du løber, da løbebåndets underlag trækker dig (almindelig løb udenfor, hvor du selv skubber underlaget). Dette tilbagelænede løb giver et øget træk i både ryg og hofter.

Forsøg for så vidt muligt ikke at lande på hælene når du lander. Land i stedet på fodpuden eller midterste del af foden.

3) Du løber det samme program hver gang

Det kan være rigtig dejlig at løbe i en bestemt tid og en kendt hastighed hver gang. I takt med at du får løbet mere, vil du dog komme i bedre form, din løbeøkonomi vil blive bedre og dine muskler bliver mere effektive. Særligt den forbedrede løbeøkonomi vil medvirke til at du ikke forbrænder lige så mange kalorie når du løber ved samme intensitet (da den relative intensitet så vil være lavere). Det er en god idé at variere træningen lidt engang imellem. Sørg for at variere på hastigheden, hældningen, intensiteten (interval kontra kontinuert løb) og skift også imellem at træne på løbebånd og ude i det fri. På denne måde mindsker du også risikoen for at få overbelastningsskader i muskler og led, grundet repetitivt stress.

4) Hold ikke fast i siderne

At øge hældningen på løbebåndet medvirker til at få et øget kalorieforbrug. Dette gør sig dog ikke gældende, hvis du ”snyder” ved at støtte dig til sidebarerne på løbebåndet. Du forbrænder mindre når du støtte din kropsvægt på den måde. Forsøg at løbe/gå så naturligt som du ville gøre udendørs. Du skal være lidt foroverbøjet når du arbejder med hældning, men ikke så meget at du har brug for at holde i siderne.

5) Du træner for meget

Overdreven muskelømhed, forhøjet hvilepuls og smerter i muskler og led der bliver værre i løbet af træningen, er tegn på at du træner for meget. Selvom du er ivrig efter at komme i form, komme ned i vægt osv. så er det vigtigt at du lytter til din krops signaler. Hvis du oplever problemer af nævnt karakter, så stop din træningssession, genovervej dit træningsprogram og få lidt hvile.

Træning ved meget høj intensitet bør højest udføres 2-3 gange om ugen. Generelt vil mange kunne klare 3-4 moderate træningspas om ugen.

Se de mest populære løbebånd

Forskelle ved løb på løbebånd og udendørs løb

Er træning på løbebånd lige så effektivt som træning i det fri? Hvis du er i tvivl om hvorvidt træning på løbebånd er gavnligt for dig, så må du først gøre dig nogle tanker omkring hvad du ønsker med din træning.

Ønsker du eksempelvis at træne op til et maraton eller en iron-man? Ønsker du at forbedre din generelle sundhedstilstand i form af vægttab eller forbedring af hjerte-kar systemet?

Træningsbelastning og skadesrisiko          

Ved træning på løbebånd får du ikke den samme belastning på underekstremiteterne, som ved almindelig løbetræning. Denne forskel skyldes, at du ved træning på løbebånd bliver hjulpet i dine bevægelser, da du på løbebåndet ikke selv skal skubbe underlaget, som ved almindeligt løb, men derimod følge underlaget. Af samme årsag oplever mange løbere, at deres løbehastighed på løbebåndet er højere, end det er ved udendørs løb (her kan  vindmodstanden naturligvis også spille en stor rolle)

Underlagets betydning

Ved løb på løbebånd er underlaget også mere jævnt end ved udendørs løb, hvilket både kan være godt og skidt. Ujævnheder på underlaget er med til at øge din balanceevne og koordination, og styrker led og muskler, da det generelt er mere belastende. Dette øger dog også risikoen for overbelastningsskader, særligt i ledende. Hvis du er nybegynder, eller ofte er udsat for skader, kan det være gavnligt enten at holde sig til mere jævne overflader som på løbebånd, eller på græs, da dette (sine ujævnheder til trods) er mere absorberende end asfalt og grus. 

Det kan være gavnligt at variere underlag, således at man den ene dag løber på løbebånd og den anden i det mere ujævne udendørs terræn. Vær særlig opmærksom ved løb på sand/grus, da dette er et meget krævende underlag, hvor det er svært at skubbe dig frem – og jo blødere sandet er, des hårdere/belastende vil træningen være.

Tid og lyst til træning

Vejrforholdende er ofte en afgørende faktor for om man får trænet eller ej. Lidt vind, grå skyer eller regn kan let blive grund nok til lige at springe et træningspas over i ny og næ. Med træning på løbebånd bliver dårligt vejr ikke noget problem, og det kan gøre det lettere at få motioneret hele året rundt. Hvis du ønsker at træne dig op til et stort løb er det dog meget vigtigt at du ikke undervurderer vigtigheden af at være akklimatiseret. Hvor godt tilpasset du er til det miljø du skal præstere i, kan være meget afgørende for præstationen. Igen kan det være gavnligt at kombinere brugen af løbebånd og udendørs løbetræning. Både så du får den før nævnte variation i belastningen af led, samtidig med at du bliver rustet til de forhold du skal præstere i.

Træning på løbebånd kan gøre det lettere at tage sig tid til at træne, hvilket ellers er en hæmsko for mange med en travl hverdag.

Vægttab

Hvad enten du løber på løbebånd eller ude i det fri, afhænger dit energiforbrug af hvor mange kalorier du forbrænder. Det er altså ikke i særlig høj grad afgørende om du benytter dig af løbebånd eller udendørs løb. Det afgørende er ved hvilken intensitet, og hvor længe du får trænet. De fleste løbebånd har forskellige programmer der muliggør en rimelig specifik træning, tilpasset den enkelte løber. Så det er altså på dette punkt muligt at få intensiteten af de to træningsformer til at ligne hinanden en del. Angående intensiteten, så vær igen opmærksom på, at der er forskel på den hastighed du træner ved på løbebånd og udendørs. Det afgørende for dit vægttab er din forbrænding. Ved ens hastighed vil du forbrænde flere kalorier ved udendørs træning end på løbebånd, da dette er hårdere. Husk derfor at være opmærksom på at indstille dit løbebånd så intensiteten passer til dig – lad dig ikke snyde af hastigheden.

 • Fordele ved løbebånd:
 • Mindre belastning på led – mindre risiko for skader.
 • Ikke afhængig af vejrforhold – man kan altid træne.
 • Ikke så tidskrævende – lettere at få til at passe ind i en travl hverdag.
 • Du er nødt til at gøre et bevidst valg for at sætte farten ned (trykke på en knap) – udendørs er det lettere at træde lidt mindre igennem.
 • Fordele ved udendørs løb:
 • Styrker i højere grad muskler og led.
 • Øger i højere grad balance- og koordinationsevne.
 • Lettere at blive akklimatiseret til det lidt hårdere miljø (evt. med henblik på konkurrencer)
 • Giver mulighed for at nyde naturen.

 • ProForm Sport 5.0 GÅ TIL BUTIK
 • 6.495,00 kr
 • Træningsprogrammer

 • Maks hastighed
  18 km/t
 • Vægt
  75 kg
 • Maks stigning
  15 %
© Copyright - Crosstrainers.dk