3 råd til at undgå skinnebensbetændelse

Træning på løbebånd hjælper med til at forbrænde kalorier, komme ned i vægt, forbedre det hjerte-karsystemet og har generelt positive effekter på sundhedsprofilen.

Hvad end du løber på løbebånd eller ude i det fri, så kan løb for nogle resultere i skinnebenssmerter. Hvis smerterne ikke kommer som et resultat af en anden skade, skyldes de højst sandsynligt skinnebensbetændelse.

Rigtig mange løbere oplever at skinnebenssmerter, men for rigtig mange behøver denne skade ikke påvirke din træning. Der er nemlig flere måder hvorpå du kan lindre smerten og i mange tilfælde komme helt af med betændelsestilstand.

Selve smerten

Smerter associeret til skinnebensbetændelse, vil oftest føles i den nedre del af forsiden på benet. Denne smerte kan påvirke dit skinneben i området mellem tibia (den store skinnebensknogle) og de ydre muskler der løber omkring skinnebenet. Hvor meget skaden påvirker dig, kan varierer meget i løbet af hvert træningspas. Ofte vil du mærke til den i begyndelsen, ”glemme” den lidt under træningen og så komme tilbage når løbetræningen er slut.

Selvom skinnebensbetændelse ikke som udgangspunkt regnes for værende en ”alvorlig” sygdom, så kan den alligevel være med til at fjerne glæden ved din løbetræning. Hvis du tror du har skinnebensbetændelse, vil vi her på løbebåndet.dk anbefale at du opsøger din læge for at blive diagnosticeret eller henvist til en specialist (eks. fysioterapeut) for at få tjekket om det er skinnebensbetændelse, eller måske noget mere alvorligt.

Selvom vi anbefaler at søge læge, såfremt du oplever vedvarende smerter, så er der ting du selv kan gøre for at lindre smerten og i mange tilfælde helt komme den til livs. Vi har her på løbebåndet.dk samlet 3 råd til at modvirke smerter i skinnebenet før, under og efter løbetræning:

  1. Stræk ud –

Der er flere forskellige former for udstrækning der kan benyttes til at afhjælpe skinnebenssmerter. Vi nævner her 2 typer af udstrækning der kan bruges, men vi anbefaler at du går til fysioterapeut for at få flere øvelser og eventuelt nogen der rammer mere specifikt end disse to.

Den første (”siddende skinnebens stræk”): Sæt dig på dine underben, med dine fødder strukket ud, pegende ned mod jorden – din bagdel skal hvile sig på dine hæle. Pres nu blidt dine hæle imod jorden. Hold stillingen i ca. 30 sekunder 3 gange om dagen (eller hvis du lige får tid og lyst).

Den anden (”stående soleus stræk”): Stil dig med fronten mod en mur. Træd et skridt tilbage med den ene fod med kun tæerne i kontakt med jorden. Træk nu i den bagerste fod, således at fodryggen presses frem. Dette kan du også gøre uden en mur (hvis du har balancen i orden) og kan derfor gøres meget let og ofte (sørg for at gøre det uden sko, da det ellers er svært at lave et ordentligt træk).

  1. Mindsk belastningen under landing

Skinnebensbetændelse for folk der løber meget (hvad end det er på løbebånd, grus, græs eller asfalt) skyldes ofte biomekaniske fejl og er et resultat af at senerne i skinnebenet bliver overbelastede. De overbelastede sener har en forringet evne til at absorbere kraften fra underlaget, der uundgåeligt vil være under hver landing.

På et løbebånd får du automatisk støddæmpning fra underlaget. Hvor meget og hvor god støddæmpning, afhænger naturligvis af kvaliteten på løbebåndet. Di valg af sko kan også have afgørende betydning.

Med hensyn til sko og løbebånd, så er det en god ide at høre sig hos forhandlere angående kvalitetet og måske få foretaget en løbestilstest (for at blive opmærksom på eventuelle biomekaniske ”løbefejl”). Sørg for ikke at løbe i for gamle/slidte løbesko, da disse med tiden vil miste deres stødabsorberende egenskaber. På løbebåndstesten vil der blandt andet blive tjekke efter om du er platfodet. Hvis dette er tilfældet, så vil dette kunne afhjælpes med indlæg i skoen.

Hvad træningstilstand angår, så er det vigtigt at være opmærksom på at længere tids inaktivitet kan kræve at din krop bliver tilvænnet til din ønskede træningsintensitet over en længere periode.

  1. Pas på dig selv og giv dit skinneben kærlig pleje

”Behandlingen” af skinnebensbetændelse bør ikke stoppe ved udstrækning. Det kan også være en god ide at holde længere pauser imellem hver træning – hold evt. 2-3 dages pause imellem hvert træningspas. Dette vil give dine muskler og led bedre tid til at restituere.

Du kan også køle dit skinneben ned med is efter træning – læg dog aldrig is direkte på benet! Sørg for at der er et stykke tøj eller lignende imellem is og ben. Hvis du bruger isposer bør du følge manualen.

Generelt kan kompression, massage og varme have gavnlige effekter.

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.