6 gode råd til at sænke dit kolesteroltal

Vi har tidligere her på løbebåndet.dk beskæftiget os med kolesteroltal og hvordan man bør træne på løbebånd eller i det fri, for at opnå undgå at dette er forhøjet.

Her vil vi komme med 6 gode råd til, hvordan du med relativt simple livstilsændringer kan få sænket dit kolesteroltal.

1. Vægttab.

Fedme er stærkt forbundet med en masse forskellige livsstilssygdomme som forhøjet blodtryk, type-2 diabetes og hjerte-karsygdomme og et forhøjet LDL-kolesterol niveau[1]. Selv ved hurtige vægttab kan man faktisk se reduktioner i kolesterolniveau. Det er dog ikke anbefalelsesværdigt at lave disse hurtige vægttab for at forbedre sundheden – udover at det faktisk kan være skadeligt at lave disse spiserestriktioner, så vil de fleste overvægtige falde tilbage til deres gamle vaner og tage de tabte kilo på igen.

2. Regulær aerob motion (uafhængigt af vægttab!)

Hvis du motionerer, vil du naturligvis have et større energibehov, og du vil lettere kunne komme ned i vægt.  Der er dog, uafhængigt af vægttab, rigtig mange sundhedsfremmende goder ved at dyrke motion på en regelmæssig basis[2]. Hvis du laver aerob løbetræning, hvad end det er udendørs eller på løbebånd, vil du opleve at det har en positiv virkning på dit kolesteroltal.

3. Øget indtag af kostfibre.

Et øget indtag af fibre fra kosten er forbundet med et fald i kolesterolniveau. Der er et højt indhold af kostfibre i eksempelvis fuldkornsprodukter som havre, bønner og grøntsager.

4. Større andel flerumættede fedtsyrer.

Det er gavnligt for din kolesterolprofil at du får erstattet nogle af de mættede fedtsyrer (som eksempelvis smør) med flerumættede fedtsyrer som planteolier. Du bør altså ikke spise mere fedt generelt, men sørge for at en større andel af dit fedtindtag kommer fra flerumættede fedtsyrer.[3]

5. Spis fed fisk og undgå transfedtsyrer.

Fiskeolier, også kendt som omega-3 fedtsyrer, har en positiv effekt på fedtprofilen. Derfor kan det klart anbefales at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger om at spise fisk mindst 2 gange om ugen. I Danmark må transfedtsyrer højst udgøre 2g. pr. 100 g. fedt eller olie i varen. Dette er ikke særlig højt sammenlignet med flere andre lande, men hvis du er i udlandet skal du være opmærksom på at indholdet kan være rigtig højt.

6. Skær ned på dit alkoholforbrug

Hvis du har været ude at drikke en fredag, bliver det lige en anelse sværere at få spist rigtigt dagen efter. Samtidig er det også sværere at få taget sig sammen til at tage en tur på løbebåndet. Dette vil i sig selv, jf. punkt 1-5, have en negativ indvirkning på dit kolesterolniveau. Der er dog flere undersøgelser der tyder på at alkohol i sig selv har en negativ virkning på kolesterolniveau og overordnet fedtsyreprofil[4].

Der flere faktorer der har en direkte negativ effekt på dit kolesterolniveau. Disse kunne eksempelvis være rygning, forhøjet indtag af transfedtsyrer og følelsesmæssigt stress.


[1] T. Matsuo m.fl. ”An increase in high-density lipoprotein cholesterol after weight loss intervention is associated with long-temr maintenance of reduced visceral abdominal fat” International Journal of Obesity. Volume 34. Hæfte 12. Side 1742 (2010)

[2] Mestek, M.L m.fl:”Regular Aerobic Exercise, Without Weight Loss, Improves Endothelium-dependent Vasodilation in Overweight and Obese Adults” OBESITY, Volume 18. (2010)

[3] McArdle, W.D. m.fl.: ” Execise Physiology – Nutrition, Energy and Human Performance” Wolter Kluwer, 7. Udgave, (2010)

[4] McArdle, W.D. m.fl.: ” Execise Physiology – Nutrition, Energy and Human Performance” Wolter Kluwer, 7. Udgave, (2010)

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.