5 spørgsmål om forhøjet blodtryk

Bør man tage mere end én måling af blodtrykket for at få en præcis måling?
Der er mange ting, der kan påvirke blodtrykket. Hvis du lige har drukket en kop kaffe, røget en cigaret eller løbet op af trappen til lægen – kan det have påvirket målingen. Bare det at være nervøs inde ved lægen kan påvirke blodtrykket. Det er derfor en god idé at slappe af i en god tid inden målingen, så blodtrykket kan vende tilbage til normalt. Hvis blodtrykket er for højt, kan det være en god idé at vente og tage en måling mere, når du har haft tid til at slappe af.

Hvad er grunden til at dit blodtryk er for højt?
Det er sjældent, at man kan give en specifik grund til, at blodtrykket er for højt. Der er, som sagt, flere ting der kan påvirke blodtrykket. Der er dog mange kendte måde at sænke blodtrykket ved diæt ændring og livsstilsændringer. (Find 10 måder at gøre det på her). Man ved at for meget salt i maden, for lidt motion, overvægt og for lidt kalium kan hæve blodtrykket. Dette kan være angrebspunkter når man vil sænke blodtrykket. Snak med din læge om kalium – prøv aldrig at selvmedicinere dig!

Er der noget andet end livsstilspåvirkninger der kan være skyld i forhøjet blodtryk?
Omkring 5 til 10 procent af mennesker med forhøjet blodtryk er kendt med såkaldt ”sekundær hypertension”. Dette betyder at der findes en bagvedliggende årsag/sygdom, som er skyld i det forhøjede blodtryk. Når dette er tilfældet vil lægen prøve at behandle denne lidelse og derved prøve at normalisere blodtrykket. Årsager kan være nyresygdomme, hormonniveauer og søvnapnø. Noget medicin, som f.eks. steroider og smertestillende, kan også fremprovokere forhøjet blodtryk.

Er stress skyld i at dit blodtryk øges?
Stress kan få blodtrykket til at stige midlertidigt. Faktisk kan det, at gå til lægen, være stressende nok til at få blodtrykket til at stige. Det kaldes ”white-coat-hypertension”. Man er endnu ikke helt klar over om længerevarende stress fører til diagnosen forhøjet blodtryk.

Kan man måle blodtrykket hjemme eller på en maskine på apoteket?
Selvom besøget hos lægen ikke kan erstattes, så er målinger derhjemme en god måde at holde øje med dit blodtryk, og se om dine tiltag virker. Vær sikker på at følge instruktionerne, så at du får præcise målinger. Offentlige maskine er generelt anset, som mindre præcise, da de ofte ikke tjekkes. Ligeledes kan omgivelser være stressende, hvilket resulterer i forkerte målinger.

 Kilde: nytimes.com

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.