Forhøjet blodtryk skader hjernen

Forhøjet blodtryk kan føre til hjerneskader og til at hjernen ældes tidligt, selv ved små stigninger i blodtryksmålingerne.

Hjerneforskere fra Alzheimer’s Disease Center i californien har studeret sammenhængen mellem det systoliske blodtryk og forskellige indikationer på hjerneskade mellem middelalderende voksne. Resultaterne blev publiceret i Lancet Neurology  og forskerne siger at højt systolisk havde en negativ effekt på strukturen af hjernens hvide substans og en lignende negativ effekt på volumen af hjernes grå substans.

Resultaterne viste at en 40 årig med et blodtryk på 140/90 mmHg havde en hjerne som en 47 årig med normalt blodtryk. Det er ikke kun dem med klinisk defineret forhøjet blodtryk, som bør bekymre sig. Det viste sig at mennesker med normale blodtryksmålinger og med meget små stigninger i det systoliske blodtryk også havde tegn på hjerneskader.

Undersøgelsens resultater er i overensstemmelse med tidligere forskning som sammenholder forhøjet blodtryk (hypertension) med hjerneskader, men dette er det første studie, der viser sammenhænge så tidligt i livet. De strukturelle skader ligner de skader, som findes ved kognitive begrænsninger og som er forbundet med øget risiko for demens.

Dr. Charles DeCarli, senior author på studiet og leder af UC Davis Alzheimer’s Disease Center udtaler til The Times: ”Beskeden er helt klar: Man kan påvirke sin hjernes sundhed senere i livet, ved at kende og behandle blodtryk i ung alder, på et tidspunkt hvor man ikke nødvendigvis ville tænke over det.

Selvom kun en læge kan diagnosticere hypertension, kan det være værd at måle blodtrykket indimellem enten derhjemme eller på biblioteker som tilbyder gratis at udlåne blodtryksapparater. På den måde kan du måle dit blodtryk i afslappede sitationer i forhold til ved lægebesøg.

Forhøjet blodtryk er ekstremt udbredt, især i USA.

Kilder og referencer:

The Times artikel:
http://healthland.time.com/2012/11/02/high-blood-pressure-a-danger-for-people-as-young-as-40/

Original-artikel på PubMed:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23122892

Information om blodtryk
http://www.nhlbi.nih.gov/hbp/hbp/whathbp.htm

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.