DASH-diæten kan redde dit blodtryk

Diætens sammensætning har en indflydelse på blodtrykket. Forhøjet blodtryk er forbundet med en øget risiko for at udvikle bl.a. hjerte-kar-sygdomme. Derfor er det af stor betydning for den generelle sundhed at undersøge forskellige typer diæters påvirkning af blodtrykket.

Derfor satte en forskergruppe sig for at undersøge, hvor stor en effekt DASH-diæten (Dietary Approaches to Stop Hypertension) har på blodtrykket. DASH-diæten er rig på grøntsager og frugt og indeholder mejeriprodukter med lavt fedtindhold. De undersøgte både mennesker, som var kendt med forhøjet blodtryk, og folk som havde et blodtryk i normalområdet.

412 mennesker deltog i testen, som varede i 30 dage.  Deltagerne fik en normal amerikansk diæt eller en DASH-diæt. De inddelte derpå yderligere personerne i 3 grupper, som fik tilsat meget, noget eller meget lidt salt til deres kost.

Forskellen på grupperne var tydlige. Personerne som fik en normal kost med meget lidt salt, havde i gennemsnit et systolisk blodtryk, som var 6,7 mm Hg lavere i forhold til gruppen, der fik mest salt.

Forskerne sammenlignede også blodtryksmålingerne for folk på DASH-diæt og ”normal-diæt med lavt salt-indhold”. De fandt at DASH-diætisternes systoliske blodtryk var 7,1 mm Hg lavere ved folk med normalt blodtryk, og hele 11,5 mm Hg lavere for personer med forhøjet blodtryk.

Undersøgelsen tyder derfor på, at man ved at skære salt fra kosten, og overholde DASH-diæten, kan sænke sit blodtryk væsentligt.

Undersøgelsen blev bragt i New England Journal of Medicine (http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM200101043440101)

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.