Diabetes og forhøjet blodtryk

Forhøjet blodtryk (hypertension) er en vigtig risikofaktor i udviklingen og forværringen af mange komplikationer forbundet med sukkersyge (diabetes), f.eks. diabetisk øjensygdom og nyresygdom. Mange diabetikere udvikler forhøjet blodtryk i løbet af deres liv.

At have diabetes øger risikoen for at udvikle forhøjet blodtryk og andre hjerte-kar-sygdomme, fordi diabetes påvirker blodkarrene (arterierne), og predisponerer dem til åreforkalkning (atheroschlerose). Åreforkalkning kan forårsage forhøjet blodtryk, som, hvis det ikke behandles, kan lede til skade på blodkar, blodpropper, hjertesvigt, hjerteanfald og nyresvigt.

I forhold til personer med normale blodtryksmålinger, har mænd og kvinder med forhøjet blodtryk en øget risiko for at udvikle:

  • Hjertesygdom
  • Blodpropper
  • Perifere blodkarsproblemer
  • Hjertesvigt

Selv med et blodtryk i den højeste ende af normalområdet (prehypertension), som defineres som et systolisk hhv. diastolisk blodtryk på 120-139 / 80-89 mmHg påvirker helbredet. Undersøgelser har vist, at mennesker med prehypertension har en fordoblet risiko for at udvikle hjertesygdom i forhold til dem med normalt blodtryk (< 120 / < 80 mmHg).

Hvad bør dit blodtryk være, hvis du har sukkersyge?

Typisk føler man ingen symptomer på forhøjet blodtryk. Det er derfor, at det er vigtigt at få målt dit blodtryk regelmæssigt hos din læge. Følg lægens anvisninger og anbefalinger i forhold til måling og behandling.

Hvordan behandler man forhøjet blodtryk?

ACE-hæmmere (angiotensin converting enzyme) og ARBS’er (angiotension II receptor blokkere), er grupper af medicin, som ofte bruges i behandling af forhøjet blodtryk ved folk med sukkersyge (diabetes). Selvom der findes mange typer medicin til behandling af forhøjet blodtryk, så har ACE-hæmmere og ARBS vist sig at virke godt på forhøjet blodtryk, og forhindre eller udsætte onset af diabetikeres nyresygdom.

Tal altid med en læge inden du starter behandling og prøv aldrig at selvmedicinere dig.

Kilde: webmd.com

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.