Hvad er et normalt blodtryk?

Normalt blodtryk: Systolisk under 120 mmhg , diastolisk under 80 mmhg.

Har du et blodtryk over dette? Så læs videre.

Der er generelt 4 stadier i inddelingen af hypertension (forhøjet blodtryk). Dette strækker sig fra normal til 2. stadie hypertension. Stadiet indikerer hvilken behandling der er nødvendig for at vedligeholde eller sænke blodtrykket. Et blodtryk skal vurderes på gennemsnitsmålinger og ikke en enkelt måling.

Nedenstående skema kan hjælpe dig med at analysere dit blodtryk. For at få en vurdering af dit blodtryk bør du tale med din læge. Dette skema er kun til beregnet med henblik på oplysning og alt behandling af forhøjet blodtryk, bør ske med vejledning fra din læge.

Når du bruger skemaet er det vigtigt at påpege at det både skal passe med det systoliske og diastoliske tryk. Hvis blodtrykket ligger inden for to kategorier, er det den højeste grad af de to, som gør sig gældende.

Højeste systoliske værdi (mmHg)    Laveste diastoliske værdi (mmHg) Dit stadie* Dette bør gøres**
Under 120 og Under 80 Normalt blodtryk Vedligehold eller tilegn dig sund livsstil.
120-139 eller 80-89 Prehypertension Vedligehold eller tilegn dig sund livsstil.
140-159 eller 90-99 Stadie 1 hypertension Vedligehold eller tilegn dig sund livsstil.. Hvis blodtrykket ikke sænkes inden for 6 måneder bør du tale med din læge om blodtrykssænkende medicin.
160 eller mere eller 100 eller mere Stadie 2 hypertension Vedligehold eller tilegn dig sund livsstil. Tal med din læge om blodtrykssænkende medicin.

* Der kan være andre intervaller for børn og teenagere. Tal med din læge hvis du er bekymret for dit barns blodtryk.

** Disse anbefalinger adresseres mod forhøjet blodtryk som den eneste medicinske lidelse. Hvis du også har hjerte sgydom, diabetes, kronisk nyresygdom eller andre sygdomme kan det være nødvendigt at behandle forhøjet blodtryk mere aggresivt.

Hvis dit blodtryk er normalt, kan det at vedligeholde eller tilegne sig en sund livsstil modvirke eller forsænke fremkomsten af forhøjet blodtryk. Hvis dit blodtryk er for højt, kan en sund livsstil – ofte sammen med medicin – hjælpe med at få kontrol over blodtrykket og reducere risikoen for livstruende komplikationer.

Behandling af forhøjet blodtryk skal foretages af en læge.

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.