Bliv sommerklar på crosstraineren

Sommerferien ligger lige om hjørnet, solen skinner og badevandstemperaturen stiger med hastige skridt. For mange mennesker virker sommeren som en ekstra motivation for at tabe nogle overflødige kilo.

Der er mange parametre at ændre på for at få forbrændt noget af det overflødige fedt. ”Ekstrem” omlægning af kost kan skabe meget hurtige men ofte ikke særlig vedvarende ændringer, men fysisk aktivitet spiller en afgørende rolle for energiomsætningen og for din fedtprocent. En høj fedtprocent er forbundet med en lang række sygdomme som type 2 diabetes, forhøjet blodtryk og hjertekarsygdomme, så udover ”at blive klar til strandsæsonen” er der mange gode grunde til at komme af med nogle af de overflødige kilo.

Det er vigtigt at du finder glæden ved at træne, hvad end det er på crosstrainer, på fodboldbanen eller i havet. Hvis du samtidig også ønsker at optimere din fedtforbrænding, så er der nogle ”tips og tricks” der kan være gode at have med i overvejelserne.

Hvis du ønsker at opleve et fald i fedtprocent, så er det en god idé at tilpasse din træning således at du opnår den optimale fedtforbrænding.

Din træning:

I takt med at du gradvist øger intensiteten af din træning (fra gang til let løb), vil du øge din fedtforbrænding. Dette skyldes at din krop frigør fedtsyrer til blodet fra både fedtceller (adipocyter) og fra musklerne. Hvis du fortsætter med at øge intensiteten på din træning vil din samlede forbrænding stige, men når du når til en hvis intensitet, vil kroppens energibehov ikke kunne dækkes i lige så høj grad af fedt, hvorfor den procentuelle forbrænding af kulhydrater øges.

Det vil sige, at hvis du træner på din crosstrainer ved lav-middel intensitet, vil en større andel af energien komme fra fedt, mens energien ved høj intensitet i højere grad vil komme fra kulhydrater – og det er her mange går galt i byen! For vil det så sige at man forbrænder mere fedt ved at arbejde ved lav intensitet end ved høj? –NEJ!

Hvis du arbejder ved høj intensitet skal du huske på at du samlet set forbrænder mere energi end ved lav intensitet – også selvom en større procentdel af energien nu kommer fra kulhydrat.

Men skal du så undlade at træne ved lav intensitet på crosstraineren, hvis du ønsker at tabe dig? Ikke nødvendigvis.

Hvis du træner ved lav intensitet kan du træne i længere tid end du vil kunne hvis du træner ved meget høj intensitet. For at opnå en høj samlet fedtforbrænding er du dog nødt til at arbejde/træne i længere tid end ved høj intensitet.

Hvis intensiteten af din træning bliver meget høj (eksempelvis sprint og styrketræning), vil fedtforbrændingen blive hæmmet en del grundet blandt andet ændringer i pH, mindre blod til fedtceller og enzymatiske reaktioner der har en hæmmende effekt på fedtforbrændingen (1).

Ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv er det en god idé at kombinere sin træning, og kroppen har godt af at blive presset jævnligt. Men ønsker du at smide lidt ekstra fedt op til strandsæsonen, så kan en god lang gåtur eller træning ved lav intensitet på crosstraineren være en rigtig god idé.

 

  1. Daniel G. carey: “QUANTIFYING DIFFERENCES IN THE ‘‘FAT BURNING’’ ZONE AND THE AEROBIC ZONE: IMPLICATIONS FOR TRAINING”. Lippincott Williams & Wilkins, 2009
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.