Bliv sommerklar med crosstraineren (del 2)

 

Fedtforbrænding på crosstrainer (og i sommervejret)

Vi er nu nået til 2. del i vores serie af forslag til, hvordan du bliver klar til sommeren med din crosstrainer.

UV-indekset stiger med hastige skridt, og temperaturen begynder forhåbentlig snart også at følge med, og vi oplever et konstant skifte imellem regnbyger og skyfri himmel. Der er alts rigtig gode muligheder (og undskyldninger) for, at få trænet både indendørs og udendørs.

Mange mennesker er af den opfattelse, at hvis du skal ned i fedtprocent, så skal det også være hårdt! Dette behøver dog langt fra at være tilfældet, og faktisk kan du, hvad end du bruger crosstrainer eller bevæger dig i det fri, sagtens dyrke motion uden at få sved på panden, samtidig med at du kommer af med de overflødige kilo.

For mange mennesker vil det måske virke logisk, at jo hårdere du arbejder træner på din crosstrainer, des mere fedt forbrænder du. Det er rigtigt at du ved et træningspas af eksempelvis 30 minutters varighed, vil kunne forbrænde mere energi ved høj intensitet end ved lav. Det der dog her er værd at gøre opmærksom på, er at fedtforbrændingen først for alvor går i gang efter 20 minutters aktivitet og når sit højeste efter ca. 30 minutter.

Derudover bør du være klar over, at hvis din træningsintensitet bliver ”for høj” vil din krop være nødsaget til at forbrænde en større andel kulhydrater i forhold til fedt. Så vil du gerne sænke din fedtprocent, hvad end det er på crosstrainer, løb, svømning osv. kan det være effektivt kun at træne ved lavere intensitet (ved lavere intensitet mener vi at du bør træne ved en puls på omkring 65-85% af din makspuls)

Optimal fedtforbrænding:

Hvis du ønsker en optimal fedtforbrænding kan det altså være en god idé at vide hvor høj din makspuls er og så træne ved puls på omkring 65-85 % af maks.

Dette kan du gøre ved brug af et pulsur når du træner, men hvis du bruger crosstrainer, løbebånd eller motionscykel, er der i de fleste modeller installeret programmer som kan overvåge din pulsfrekvens og den optimale fedtforbrændingszone – dette kan gøre det lettere for dig at træne ved den rette intensitet.

Tager det længere tid at træne for at komme ned i fedtprocent?

Dette kan der være flere svar på, men i udgangspunktet må du væbne dig med lidt tålmodighed i forhold til at få smidt de overflødige kilo. Til gengæld har trænings med fedtforbrænding som primært fokus den fordel, at det kan laves som en slags ”snydetræning” forstået på den måde, at du ofte vil kunne lave andre ting samtidig uden at du føler du træner.

På crosstraineren vil du have mulighed for at se fjernsyn, på løbeturen kan du føre en samtale under træningen med din løbemakker eller du vil kunne høre noget god musik/radio imens du går en god lang gåtur i raskt trav (måske du ved gåturen, alt efter din træningsstatus, ikke når den optimale fedtforbrændingszone, men gåture er fortsat et rigtig godt værktøj til at komme ned i vægt).

Eksempel på ugeprogram til crosstrainer (gerne med indlagte gåture de dage hvor du ikke træner)

Dag 1 (mandag):

Tid (min) Modstand (niveau) SPM*[1] Type
2 3 130 Opvarmning

 

3 5 130 Opvarmning

 

20 6 140 Hastigheden øges
15 7 140 Træk
15 7 140 Skub i stængerne

 

5 3

 

130 Nedkøling

 

Dag 2 (onsdag):

Tid (min) Modstand (niveau) SPM* Type
2 3 130 Opvarmning

 

3 5 130 Opvarmning

 

12 7 140 Baglæns gang
15 8 140 Hastigheden øges

 

20 8 140 Skub til stængerne
4 3 130 Nedkøling

 

 

Dag 3 (fredag):

Tid (min) Modstand (niveau) SPM* Type
2 3 130 Opvarmning

 

3 5 130 Opvarmning

 

15 7 140 Hastigheden øges
20 8 140 Skub i stængerne
15 8 140 Træk

 

5 3

 

130 Nedkøling

 

 

 

[1] * SPM = ”Strides pr. minute” = skridt pr. minut

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.