8 tricks til din træning på løbebånd

Det virker måske som om du løber langsommere på et løbebånd end du gør i det fri. Du ser ikke landskabet flytte sig og du mærker ikke vind i dit ansigt. For mange løbebåndsbrugere kan det hurtigt blive meget monotont at træne på løbebåndet, også selvom de det ene træningspas øger hældningen lidt som variation. Sådan behøver det dog ikke være, og her på loebebaandet.dk har vi samlet 8 tricks du kan benytte dig af når du træner på løbebånd. Nogle er med til at gøre din træning mere spændende og varieret, andre er ”almindelige” ting du bør være opmærksom på når du bruger løbebåndet.

  1. Varier din træning

Træning på løbebånd må siges at være mere stationært end løb i det fri, men hvorfor udnytte dette i din træning? Når du løber på et løbebånd har du meget let muligheden for at måle (og kontrollere) blandt andet puls og hastighed.

Prøv evt. at træne til maksimal udmattelse: Øg hældningen i det første interval, sænk hældningen i det næste interval for i højere grad at få aktiveret både quadriceps og hasemusklerne. Slut træningspasset af med øget hældning og hastighed.

Det er vores erfaring at en person der varier hældningen løbende (lidt ligesom løb i bakket terræn) vil have det sjovere end en person der træner på et løbebånd med en fastsat hældning.

Mange løbebånd har træningsprogrammer der simulerer løb i bakker. Dette kan gøre det lettere for dig at opretholde flow i dit varierede løb, da du således ikke skal tænke på selv at skulle lave ændringer på løbebåndets computer.

  1. Skab flowfornemmelse

Det er ikke altid at træning på løbebåndet skal være varieret og presse dig til det maksimale. Du kan også undlade at presse dig maksimalt, men i stedet nyde at være i konstant bevægelse.

Måske har du haft en hård dag på arbejdet og har bare brug for at løbe lidt og lade dine tanker vandre. Mærk efter i dig selv hvad du har mest lyst til.

  1. Nytænk din opvarmning

For mange løbebåndsbrugere er opvarmning bare 10 minutters monoton løb/gang der bare skal overstås. Sådan behøver det dog ikke være.

Du kan eksempelvis lege med at varierer hvilken retning du opvarmer ved.

Eksempel: Sæt løbebåndet på lav hastighed. Start med almindelig gang i 30 sekunder, vend dig 180° og gå baglæns i 30 sekunder. Vend siden til at gå sidelæns i 30 sekunder. Denne rutine kan du så gøre 4-5 gange (evt. med ændringer i hældning for at få aktiveret forskellige muskler bedre).

  1. Brug ikke håndtag som støtte

Når man bliver træt, kan det måske virke lokkende at gøre brug af løbebåndets håndtag for at slappe lidt af – lad være med det! Hold i stedet en kort pause og gå så i gang med at løbe igen.

OBS! Hvis du er i gang med at lære at løbe på løbebånd, eller du eksempelvis har problemer med balancen, så bør du se bort fra dette råd.

  1. ”Arbejd” på løbebåndet

Er du fuldt booket op med telefonmøder og e-mails der skal besvares? Intet problem! Sæt løbebåndet til et niveau hvor du kan have en samtale eller løse små opgaver, som eksempelvis besvare mails.

  1. Efterlign forhold for planlagt løb

Udnyt løbebåndets automatiske funktioner til at efterligne de forhold du evt. kommer til at opleve til et givent løb du træner op til.

Hvis du eksempelvis ønsker at træne op til et løb med mange bakker, men du selv bor i et meget fladt område, så kan løbebåndets hældning være en rigtig god mulighed for at simulere en træning der ligner løberuten.

  1. Lad dig ikke narre af ”Fat Burn” indstilling

Mange løbebånd har et prædefineret fedforbrændingsprogram. Idéen med disse programmer er at sænke intensiteten, således at en større del af den energi du forbrænder, kommer fra fedt. Hvad du dog bør være opmærksom på er, at du altid vil forbrænde mere fedt hvis du løber hurtigere, men en større andel af den ekstra energiforbrænding vil bare komme fra kulhydrater.

Hvis du ønsker at forbrænde fedt kan længerevarende træningspas ved lav intensitet være rigtig godt. Det vigtige at være opmærksom på at du er nødt til at træne i længere tid ved lav intensitet for at forbrænde den samme mængde fedt som ved høj intens træning.

  1. Undlad at løbe med vægte

Nogle løbere ønsker at øge intensiteten af deres træning ved at løbe med vægte. Dette mener vi at man bør holde sig fra, da det kan være med til at skabe ubalance i kroppen og føre til skader.

Det er en god ide at styrketræne for at holde kroppen sund, men vi vil klart anbefale at du udfører løbetræning og styrketræning hver for sig.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.