Sænk dit kolesteroltal naturligt – på løbebånd

Denne artikel er opdelt i 2 dele.

Del.1: Generel information om kolesterol og kolesteroltal.

Del 2: Her er beskrevet hvorledes du mest effektivt sænker dit kolesteroltal på løbebånd (eller ved anden træning).

Del 1:
Kolesterol er en organisk forbindelse, som bliver produceret i kroppen samt indtaget med føden. kolesterol hjælper blandt andet i syntesen af D-vitamin og andre fedtopløselige vitaminer, er et vigtigt element i vores plasmamembraner i cellen og spiller en afgørende rolle i dannelsen af væv, organer og kropsstrukturer i fosterets udvikling.[1] Et for højt kolesteroltal er dog forbundet med en øget risiko for hjertekar sygdomme.

Kolesterol bliver typisk omtalt som ”det gode” (HDL) og ”det dårlige” (LDL) kolesterol.

LDL transporterer kolesterol til arterievæggene, hvor det oxideres og bliver til plak (fedtbelægninger), som sætter sig på arterievæggene. Dette forsnævrer arterierne, og gør det mere besværligt for blodet at løbe igennem, og fører til åreforkalkning

HDL fjerner det overflødige kolesterol fra arterievæggene, hvilket gør det tilgængeligt for lipoprotein-transportører, som transporterer kolesterolet til bearbejdning i leveren[2]

Ifølge hjerteforeningen[3] skal LDL kolesterolniveauet ligge under 3mmol/L. Ligger LDL niveauet over dette øges risikoen for hjertekarsygdomme. Denne risiko øges yderligere ved en kombination af inaktivitet og rygning eller forhøjet blodtryk (se evt. artiklen ”Forhøjet blodtryk” her på loebebaandet.dk). Ved at ændre på kostvaner og ved at dyrke regelmæssig motion, kan man sænke kolesteroltallet. Det samlede kolesterolniveau skal ifølge hjerteforeningen ligge på <5mmol/L, hvoraf HDL gerne skal ligge over 1mmol/L.

Del 2:
Hvis man ønsker at sænke sit kolesteroltal, hvilken type træning vil da være mest effektiv?

Det er klart at regulær fysisk aktivitet har en positiv indvirkning på kolesteroltallet. Det store spørgsmål er, hvilken intensitet det er bedst at arbejde ved, hvis man ønsker det bedste resultat?

At tage en to timers gå/løbetur vil måske få dig til at svede, men ved en for lav intensitet får du ikke presset hjertet (og systemet) i særlig høj grad. Træning ved lav intensitet over en længere periode er godt for vægttab hvilket naturligvis kan være en god ting, men det er langt fra lige så effektivt som kortere træningspas ved højere intensitet. (se evt. artiklen ”Sådan får du den bedste fedtforbrænding” her på loebebaandet.dk).

Flere studier viser at højintens intervaltræning midlertidigt øger mængden af HDL (det ”gode”kolesterol) i blodet på meget kort tid. Denne stigning i HDL medfører efter lidt tid et samlet fald i kolesterol niveau. Ved brug af et løbebånd kan du let indstille hastigheden og hældningen (og altså intensiteten) til dit løb. Mange løbebånd har også særlige programmer til intervaltræning, så du bare skal koncentrere dig om at løbe.

Et eksempel på intens intervaltræning kunne være:

30 sekunders hårdt løb efterfulgt af meget roligt løb i 1-2 minutter. Dette gentages 6-8 gange (alt efter træningstilstand osv.)

På denne måde får du en intens træning hvor du er meget udmattet, og den kan tilmed udføres på under en halv time (hvilket de fleste vil kunne tage sig tid til et par gange i løbet af ugen).

Hvis du samtidig ønsker et større vægttab kan du på andre dage tage en lang gå/løbetur eller lave en anden form for motion hvor du belaster andre muskelgrupper og led (cykling, svømning osv.)


[1] McArdle W., Katch F., Katch V. Exercise Physiology, 2010 7.edition. Lippincott Williams & Wilkins. Wolters Kluwer health

[2] Brown T. E., LeMay H. E, Bursten B.L., Murphy C., Woodward P., Chemistry: The Central Science, 11. udgave, Forlaget Pearson Australia 2010

[3] http://www.hjerteforeningen.dk/forebyggelse/risikofaktorer/kolesterol/kend_dit_kolesteroltal/

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.